Dotace 2015 - Nový zavazadlový prostor v našem zásahovém vozidle

30.01.2016 15:19

    Během měsíce září až listopad jsme pracovali na zlepšení našeho zásahového automobilu, resp. zavazadlového prostoru.

    Jak vypadala situce před představbou? Lopatu, koště, krompáč a ruční štípačky neměli své stále místo, tyto věci byly volně vloženy v zavazadlovém prostoru a zastrčeny pod sedačku. Dýchací technika byla připravena v garáži na dílenském stole. V případě výjezdu se museli nakládat a brát s sebou.

    Tato situace nebyla zrovna nejlepší řešení a proto jsme v roce 2015 požádali v rámci dotačního programu na pořízení, rekonstrukci, opravu požární techniky a nákup věcného vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Olomouckého kraje na rok 2015 o peníze na tuto přestavbu (součástí žádosti bylo i zakoupení vysiláček pro naší jednotku- více o nich zde). Dotaci jak již víte jsme dostali ve výši 100% požadovaného a tak jsme mohli započít s opravou.

    Velitel Jiří Kašpar spolu s Vladimírem Smékalem zajistili nákup potřebného materiálu a to: AL slzičkový plech, pásovina, síť s oky 50/50 drát 4mm, nýtky, suché zipy a také elektroinstalaci - LED pásky, dráty, vypínače s lišty na tyto pásky.

    Nejprve jsme provedli oplechování zavazadlového prostroru AL plechem, který nahradil rozbitý nebo úplně chybějící sololit. Také jsme si ze zbylého plechu udělali v prostoru mezi blatníkem zadních kol a zadním sloupkem místo ..kastlík" na vybavení- umístění DT. Velkou pomocí byl i člen Stanislav Smolka, který se postaral o svaření rámů se sítí. Jeden rám se dal mezi zavazadlový prostor a prostorem pro osádku (provázková síť byla nahrazena sítí ocelovou), další dva rámy se umístili na boky k ochraně bočních skel. Všechny tyto rámy se nechali nakomaxitovat v barvě záchranářské žluté.

    Na oplechování a na rámy se sítí se přichytili držáky a suché zipy na upevnění vybavení a dýchací techniky. Takto jsme si pevně umítili do zavazadlového prostoru lana, lezecký postroj, seberu, malý polní rýč, krumpáč, práškový hasící přístroj, ruční štípačky, nová lékarnička pro hasičské vozy, sorbent v nádobě.

    Tento zavazadlový prostor jsme si osvětlili pomocí LED pásků v bílé barvě světla.

    Úpravou prošla i pochozí plošina, kde jsme pomocí stahovacího pásku připevnili třídilný žebřík (doposud upevněn pomocí pásků s ráčnou a tento stav byl velice nevyhovující). Také jsme zde umístili natrvalo velkou lopatu se silničním koštětem pro případný úklid např. vozovky. Jak bude čas, určitě i tuto plošinu chceme osvětlit pomocí LED pásků.

    Fotografie z přestavby naleznete zde.

    Na přestavbě se podíleli: Jiří Kašpar, Vladimír Smékal, Jakub Niesner, Stanislav Smolka.

    Poděkování patří obecnímu úřadu a Olomouckému kraji za celkové finanční pokrytí této přestavby. Tato přestavba byla pro naší jendotku dalším velkým přínosem a vylepšením.

 

                                                                        JK