ZÁSAH - požár - požár sazí v komíně

07.11.2015 22:25

   Dne 30. 10. 2015 byl velitel Jiří Kašpar informován Jardou Skopalíkem, že u p. Gregora (Daskabát č.p. 10) hoří komín.

   Velitel tedy spustil sirénu na hasičské zbrojnici a připravil zásahový automobil k výjezdu. Po přiběhnutí ostatních členů se jednotka vystrojila osobními ochrannými pomůckami a jednotka vyjela k požáru. Velitel po průzkumu uzavřel komín i kotel a nařídil členům JSDH pomocí žebříku zpřístupnit střešní konstrukci a tím i komínovou hlavu.

   Během zásahu velitel povolal jednotku profesionálních hasičů, která je vybavena kominickým nářadím. Po příjezdu HZS jsme začali strhávat hořící saze. Členové jednotky také zajeli pro kamenivo pro lepší pročištění komínového průduchu.

   Po vymetení komínu a vybrání všech sazí přes vybírací otvor se oznámila likvidace požáru a začalo se uklízet použité vybavení.
Po odjezdu HZS Olomouc se i naše jednotka vrátila zpět, uklidila techniku s výstrojí a rozešli se domů.

 

    Zásahu se zúčastnili tito členové JSDH:

           Jiří Kašpar - velitel

           Vladimír Smékal - strojník

           Jakub Niesner

           Petr Hajda

           Petr Hudec

           Pavel Zelinka

 

    Děkuji všem zasahujícím hasičům a prosíme občany, aby si nechávali své komíny pravidelně kontrolovat kominíkem. Nejbližšší návštěva kominíka v naší obci je naplánovaná na 2 a 3. prosince a objednat se mohou na OÚ.

Foto získané od HZS Olomouc ke shlédnutí zde.

    Více o komínech a jejich čištění si můžete přečíst v dokumentu Požární bezpečnost při provozu komínů zveřejněném od začátku našich webových stránkách v naší rubrice ,,Pro občany".